Tässä uutiskirjeessä :
1) Uutisia ja kannanottoja
2) HeSetan ja Priden tapahtumia ja ryhmiä
3) Kouluttajakoulutukset
4) Muita sateenkaarevia tapahtumia
5) New English speaking group established

1) Uutisia ja kannanottoja

HeSetan ja Priden uudet nettisivut julkaistu!

HeSeta ja Helsinki Pride ovat saaneet uudet upeat nettisivut, jotka julkaistiin 7.4.2014! Uudistuksen myötä aiemmin erilliset HeSeta ry:n ja Helsinki Priden nettisivut on nyt yhdistetty. Sivut löytää kuitenkin edelleen vanhoista tutuista osoitteista www.heseta.fi ja www.helsinkipride.fi.
Nettisivujen uudistamisen myötä myös niiden ilme on raikastunut. Samalla HeSetan ja Helsinki Priden ilmeet yhtenäistettiin. Uusi yhteinen visuaalinen ilme on saanut inspiraationsa vuoden 2013 Helsinki Priden ilmeestä, ja sen ovat toteuttaneet viime vuoden Pride-ilmeestä vastanneet graafikot Saara-Henriikka Mäkinen ja Katri Sulin.
HeSeta sai uudistuksen myötä myös uuden logon. Sulavalinjainen ja tyylikäs logo on niin ikään saanut inspiraationsa vuoden 2013 Pride-viikon pisarasta.

Muista HeSetan jäsenmaksu vuodelle 2014!

Tervetuloa mukaan HeSetan toimintaan!
HeSetan tehtävänä on edistää kaikkien ihmisten yhdenvertaisuutta riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Jäsenenä sinä olet mukana tukemassa tätä työtä – ja samalla saat tietenkin jäsenedut! Olethan jo maksanut vuoden 2014 jäsenmaksun? Tee se heti täällä.
Jos olet vanha jäsen, voit maksaa jäsenmaksun joulukuussa saamasi laskun tiedoilla huolimatta laskun eräpäivästä. Jos et ole saanut laskua tai se on hukkunut, voit maksaa laskun jäsensivuiltamme löytyvillä tiedoilla.
Vuonna 2014 HeSeta ei lähetä uutta jäsenkorttia niille, joilla on vuoden 2013 jäsenkortti. Pidä siis kortistasi hyvää huolta! Vuoden 2014 jäsenyys osoitetaan tarralla, joka liimataan jäsenkorttiin vanhan vuosiluvun päälle. Tarran voit hakea HeSetan toimistolta osoitteesta Tallberginkatu 1 C, 00180 Helsinki, tai voit lähettää toimistolle osoitteellasi ja postimerkillä varustetun kirjekuoren, niin saat tarran paluupostissa. Jos tarvitset uuden jäsenkortin, ilmoita siitä osoitteeseen toimisto[at]heseta.fi!
Jäsenkortilla saat alennuksia ja muita jäsenetuja!
Huolehdithan myös, että yhteystietosi ovat ajan tasalla.

HeSetan toimiston kevään aukioloajat

HeSetan toimisto on auki normaalisti maanantaisin ja perjantaisin myös maaliskuusta eteenpäin!
Toimisto on avoinna juhannukseen saakka, minkä jälkeen toimisto palvelee Pride-viikon ajan Pride-infossa ja jää sen jälkeen kesälomille.
Toimiston aukioloajat:
20.6.2014 saakka
Ma klo 14-18
Pe klo 9-13
Huom. Toimisto on poikkeuksellisesti suljettu pe 18.4., 2.5. ja 30.5.2014.
Muina aikoina toimisto on auki sopimuksen mukaan. Jos et pääse paikalle aukioloaikoina, ota yhteyttä toiminnanjohtajaan. Huomaathan, että aukioloajat saattavat vaihdella vuoden aikana!
Tervetuloa moikkaamaan meitä toimistolle! Toimistolta saa myös vuoden 2014 jäsentarroja!

HeSetan kevätkokous julkisti ilmeen ja nimitti ensimmäisen kunniahesetailijan

HeSeta ry:n sääntömääräinen kevätkokous järjestettiin perjantaina 28.3. klo 18.00 alkaen HeSetan toimistolla Kaapelitehtaalla osoitteessa Tallberginkatu 1 C, 4. krs., 00180 Helsinki. Kokoukseen osallistui parikymmentä hesetailijaa, jotka pääsivät kokeilemaan HeSetan uudistuneen toimiston soveltuvuutta kokouskäyttöön.
Kevätkokous hyväksyi puheenjohtajana toimineen Anssi Pirttijärven johdolla HeSetan viime vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen sekä myönsi vastuuvapauden vuoden 2013 hallituksen jäsenille.
Kokouksessa esiteltiin HeSetan uusi logo ja nettisivujen visuaalinen ilme sekä nimettiin historian ensimmäiseksi kunniahesetailijaksi Minna Kortesmaa!
Lue lisää täältä.

Sarjakuvia, näyttelyitä ja festaritunnelmaa: Setan juhlavuosi 2014

Setan uutiskirjeestä
Osana Setan 40-vuotisjuhlavuotta järjestetään runsaasti kulttuuritapahtumia, joita ovat muun muassa kuvataidepainotteiset tapahtumat Helsingissä, Tampereen Postimuseon Tom of Finland -näyttely, Ämyrock sateenkaarevalla sanomalla sekä Pride-kulkueet ja -tapahtumat eri puolilla maata. Juhlavuoden tapahtumia on lisätty nettisivuillemme.
Transtukipiste juhlistaa 20-vuotista taivaltaan muun muassa järjestämällä TransHelsinki-viikolla 21.11. Meidän historiamme -seminaarin yhteistyössä Yhdenvertainen vanhuus -projektin kanssa. Otamme mielellään vastaan lisää ehdotuksia yhteistyöstä liittyen juhlavuoteen!
Juhlavuosisivut

Ehdota Setan huomionosoitusten saajia

Setan uutiskirjeestä
Setan hallitus pyytää ehdotuksia Setan tämän vuoden huomionosoitusten saajiksi. Perinteisesti Seta on jakanut vuosittain Asiallisen tiedon omena -tunnustuksen seksuaalisen suuntautumisen ja/tai sukupuolen moninaisuutta koskevan asiallisen tiedon levittämisestä. Useina vuosina on jaettu myös Kunniarotta-antipalkinto hlbti-ihmisiä syrjivän tai harhaanjohtavan tiedon tai asenteiden levittämisestä.
Tänä vuonna Seta täyttää 40 vuotta ja Transtukipiste 20 vuotta. Juhlavuonna hallitus voi jakaa myös muita huomionosoituksia eri yhteyksissä.
Ehdota Setan hallitukselle henkilöä tai tahoa, joka ansaitsee joko myönteistä tunnustusta tai julkiset nuhteet. Liitä mukaan perustelut. Tee ehdotuksesi 25.4. mennessä sähköpostitse pääsihteerille, os. paasihteeri[at]seta.fi.

Meppiehdokkaat Setan tentissä – ILGA-Eurooppa kerää ehdokkailta sitoumuksia

Setan uutiskirjeestä
Kansainvälisten asioiden työryhmä järjestää huhti-toukokuun vaihteessa Helsingissä Euroopan parlamentin vaaleihin liittyvän paneelikeskustelun EU:n merkityksestä hlbti- ja muissa ihmisoikeuskysymyksissä. Paneeliin osallistuu meppiehdokkaita eri puolueista. Ajankohta ja paikka varmistuvat pian. Seuraa nettisivujemme tapahtumakalenteria sekä Setan Facebook- ja Twitter-viestintää!
Setan kattojärjestö ILGA-Eurooppa pyytää MEP-ehdokkaita allekirjoittamaan sitoumuksen hlbti-
kysymysten edistämisen puolesta. Vaalien jälkeen järjestö aloittaa yhteistyön sitoumuksen allekirjoittaneiden europarlamentaarikkojen kanssa. Suomalaisista MEP-ehdokkaista toistaiseksi 17 on allekirjoittanut sitoumuksen. Toivottavasti määrä moninkertaistuu ennen eurovaalipäivää 25.5.!
ILGA-Euroopan kampanja Come out for Europe

Arja Voipio ehdolla Transgender Europen puheenjohtajaksi

Setan uutiskirjeestä
Setan transpoliittisen valiokunnan puheenjohtaja, vuoden 2013 HeSetan puheenjohtaja Arja Voipio on yhdessä sveitsiläisen Alecs Recherin kanssa ehdolla Setan kattojärjestön Transgender Europen (TGEU) rinnakkaispuheenjohtajaksi. Voipio on parhaillaan Transgender Europen hallituksen ja työvaliokunnan jäsen. TGEUn hallitus valitaan kaksivuotiskaudelle järjestön vuosikokouksessa Transgender Council -tapahtumassa Budapestissa toukokuun alussa.
Transgender Council järjestetään joka toinen vuosi. Se on Euroopan suurin transaktivistien kokoontuminen, jossa käsitellään laajasti sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun ja intersukupuolisuuteen liittyviä ihmisoikeuskysymyksiä. Parhaillaan Transgender Europella on meneillään muun muassa kampanja sukupuolen juridisen vahvistamisen menettelyistä.
Tapahtumaan voi ilmoittautua omakustanteisesti kuka vain.
Transgender Council
Access all areas -kampanja

Mitä kuuluu sateenkaarinuorille -tutkimus julkaistiin suomeksi

Setan uutiskirjeestä
Katarina Alangon tutkimusraportti suomalaisista sateenkaarinuorista julkaistiin maaliskuussa suomennettuna nimellä Mitä kuuluu sateenkaarinuorille Suomessa. Seta ja Nuorisotutkimusseura julkaisivat marraskuussa 2013 tämän ensimmäisen laajan, kotimaisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistönuorten hyvinvointia kartoittavan kyselytutkimuksen ruotsiksi. Tutkimuksen mukaan hlbti-nuorten keskuudessa on enemmän huolia oman hyvinvointinsa suhteen kuin muilla nuorilla.
Raportti on saatavilla maksutta verkosta. Sitä voi myös ostaa painettuna Nuorisotutkimusseuran verkkokaupasta. Tutkimuksen päätulokset on esitelty tiivistelmässä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Tutkimusraportti (.pdf)
Tiivistelmät

2) HeSetan tapahtumia ja ryhmiä

Tule mukaan tekemään kaikkien aikojen hienoin Helsinki Pride!

Pride-viikko on tulvillaan sateenkaarevaa ohjelmaa: ajankohtaisiin aiheisiin pureutuvia luentoja ja keskustelutilaisuuksia, aurinkoisia piknik-tapaamisia, työpajoja, taidetta ja kulttuuria – sekä tietysti lukuisia juhlia, tansseja ja myöhään yöhön jatkuvia iltabileitä. Tapahtumia on laajasti kaiken ikäisille. Oman isomman kokonaisuutensa muodostaa Nuorten Pride, joka on suunnattu 13-25 vuotiaille. Mitä sinä voisit tehdä?
Järjestämällä ohjelmaa pääset osaksi kesän mahtavinta ja odotetuinta tapahtumaa, Helsinki Pridea.
Lähetä tiedot ohjelmasta 21.4. mennessä osoitteeseen ohjelma[at]helsinkipride.fi. Kerro viestissäsi mitä tapahtuu, missä tapahtuu (osoite), milloin tapahtuu, kuka tapahtuman järjestää? Kerro myös millä kielellä tapahtuma käydään, onko tilaan esteetön pääsy, onko tilaisuus pääsymaksuton, onko tilaisuus kaikille avoin vai esimerkiksi suunnattu ammattilaisille tai K 18 tilaisuus?
Kysymykset voi lähettää tuottajalle osoitteeseen tuottaja[at]helsinkipride.fi

Ilmoittaudu HeSetan vapaaehtoiseksi

Nyt voit ilmoittautua helposti mukaan HeSetan toimintaan! Täyttämällä tästä linkistä avautuvan lomakkeen voit ilmoittaa, mitä haluaisit olla tekemässä HeSetassa. Täyttämällä lomakkeen ilmoittaudut sähköpostilistalle, jonka kautta ilmoitamme sinulle, kun apuasi tarvitaan.
Esimerkiksi jos ilmoittaudut halukkaaksi toimimaan kouluttajana, ilmoitamme sinulle seuraavan kouluttajakoulutuksen ajankohdasta. Viestejä tulee korkeintaan muutamia kuukaudessa.
Lomakkeen täyttäminen ei sido sinua mihinkään, vaan tarkoittaa ainoastaan, että voit vastaanottaa viestejä mahdollisista vapaaehtoistehtävistä!

HeSetassa tapahtuu -ryhmä perustettu Facebookiin!

Haluatko pysyä kärryillä ajankohtaisimmista lhbti-uutisista ja HeSetan tapahtumista? Oletko miettinyt, miten päästä mukaan HeSetan toimintaan? Kiinnostaisiko sinua olla mukana järjestämässä tapahtumia? Jos vastasit kyllä, tule mukaan HeSetassa tapahtuu -ryhmään!
Ryhmä on tarkoitettu niille HeSetan jäsenille, jotka haluavat osallistua HeSetan toimintaan muutenkin kuin jäsenmaksun maksamalla. Ryhmässä käydään keskustelua ajankohtaisista sateenkaariasioista sekä haeskellaan vapaaehtoisia erilaisiin HeSetan tapahtumiin. Liity mukaan tästä!

3) Kouluttajakoulutukset

Kokemuskouluttajakoulutus 17.5.2014

Uskotko tarinoiden voimaan? Olisiko transkokemuksen jakamisesta hyötyä muillekin? Voiko sateenkaariperheen arjesta tai ikääntymisestä sateenkaarevana henkilönä kertominen murtaa myyttejä? Voisitko tarinallasi tehdä moninaisuutta näkyväksi?
Mikäli vastasit kysymyksiin myöntävästi, tule koulutukseemme 17.5. klo 12-19. Koulutus on suunnattu kaikille Setan ja sen jäsenjärjestöjen sekä Yhdenvertainen vanhuus –projektin kokemuskouluttajuudesta kiinnostuneille. Koulutuksessa saat valmiudet toimia muun muassa ammattilaisille sekä ammattiin opiskeleville suunnatuissa koulutuksissa kokemuskouluttajana.
Päivän aikana käsitellään oman tarinan kertomista (sisältö, rakenne, jne.) sekä pohditaan koulutukseen liittyviä eettisiä kysymyksiä kuten omien ja muiden rajojen tunnistamista. Tämän ohella tutustumme esiintymisen saloihin.
Kouluttajina toimivat Setan koulutussuunnittelija Marita Karvinen sekä Yhdenvertainen vanhuus -projektin koordinaattori Salla-Maija Hakola.
Koulutus järjestetään Setan tiloissa Länsi-Pasilassa Helsingissä.
Ilmoittautumiset 12.5. mennessä osoitteeseen marita.karvinen[at]seta.fi.

Protuvierailijakoulutus 1.6.2014

Suuresta kiinnotuksesta johtuen Prometheus-leirien vierailijakoulutus järjestetään myös Helsingissä. Mikäli olet hlbtiq-henkinen, keskustelusta, tiedon ja kokemusten jakamisesta kiinnostunut henkilö, olet tervetullut koulutukseen. Koulutuksessa saat valmiudet vierailla Protu-leireillä kesän aikana. Koulutus toteutetaan sunnuntaina 1.6. Setan toimistolla Länsi-Pasilassa.
Alustava aika koulutukselle on klo 10-16. Kouluttajina toimivat Protu ry:n aktiivit. Ilmoittautumisia vastaanottaa ja lisätietoja antaa Setan koulutussuunnittelija: marita.karvinen[at]seta.fi.

4) Muita sateenkaarevia tapahtumia ja uutisia

Läheisenä sateenkaariperheelle -nettiluento 15.4

Setan uutiskirjeestä
Läheisenä sateenkaariperheelle -nettiluento tiistaina 15.4 kello 13:30–14:30.
Joskus sateenkaariperheen läheisillä on vaikeuksia tunnistaa ja hyväksyä perhettä sellaisena kuin se on. Kysymys voi olla esimerkiksi siitä, että uuden asian herättämien tunteiden käsitteleminen on vielä kesken. Läheisetkin voivat tarvita apua omassa prosessissaan ennen kuin pystyvät olemaan tukena sateenkaariperheen lapsille ja aikuisille. Juuri sinä voit osaltasi vaikuttaa siihen, että tuntemasi sateenkaariperheen lapsi tuntee perheensä – ja näin ollen itsensä – nähdyksi ja hyväksytyksi. Luennoitsijana on koulutussuunnittelija Tiia Aarnipuu.
Luento pidetään Väestöliiton perheaikaa.fi -sivustolla, josta se löytyy jatkossa myös tallenteena.
Kysymyksiä voi esittää reaaliaikaisen luennon aikana. Reaaliaikainen luento vaati flash player -ohjelman koneelle, mutta tallenteen katsominen onnistuu ilmankin.
Verkkoluento

Joko kirjoitit sateenkaarinuoruudestasi? Keruumme päättyy 30.4.!

Setan uutiskirjeestä
Nuorisotutkimusseuran, Setan ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkiston keruuseen on lähetetty jo yli yhdeksänkymmentä kirjoitusta sateenkaarinuoruudesta. Kirjoituksissa eri-ikäiset kertovat, millaista on ollut elää nuoruutta, joka haastaa seksuaalisuuden ja sukupuolen normeja.
Keruu jatkuu 30.4.2014 asti. Siihen voi osallistua kuka tahansa, joka kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön tai kokee tai on kokenut epävarmuutta seksuaalisuudestaan tai sukupuolestaan tai on haastanut seksuaalisuutta ja sukupuolta määrittäviä normeja. Kirjoitusten pituus ja tyyli ovat vapaat, ja keruuseen voi osallistua myös nimimerkillä.
Levitäthän sanaa kirjoituskeruusta myös sellaisille henkilöille, joita sähköinen viestintä ei tavoita helposti. Erityisesti iäkkäämpien ihmisten tarinoita puuttuu vielä. Vanhimmat keruuseen toistaiseksi osallistuneet ovat syntyneet 1950-luvulla.
Osallistumisohjeet
Uutinen Setan sivuilla

Euroopan neuvosto hakee romani- ja muita nuoria konferenssiin moniperustaisesta syrjinnästä

Setan uutiskirjeestä
Euroopan neuvosto hakee nuoria osallistujia konferenssiin United for Dignity, jonka tarkoitus on löytää keinoja torjua moniperustaista syrjintää. Ranskan Strasburgissa 24.-26.6. järjestettävän konferenssin fokus on useaan eri vähemmistöön kuuluvissa romaninuorissa. Konferenssiin voivat hakea myös muut vähemmistönuoret sekä moniperustaisen syrjinnän kysymyksiin erikoistuneet aktivistit ja tutkijat. Ala- ja yläikärajaa ei ole. Haku päättyy 10.4.
Hakuilmoitus

5) New English speaking group Expressive Art Moments established

Expressive Art Moments is a group for lgbtiq-people who are new (more or less under 3 years living in Finland) to Finland/Helsinki. The group bases on peer support and Expressive Art Therapy combined methods from painting, drama, dance, music and poetry, offering lgbtiq-sensitive spaces and activities to strengthen the social capital of its members. There is no need for any previous know-how with any of the Art forms.
Group will be closed and confidential, maximum size 10 individuals. Meetings will start by April 2014, gathering on Tuesday evenings every other week. There is still room in the group! If interested, see more information here.