Yhdistyksen kevätkokous juuri hyväksyi Helsinki Priden toimintakertomuksen vuodelle 2020. Erikoinen vuosi ja erikoisia tilanteita riitti myös meidän yhdistyksessämme. Siitäkin selvittiin, monen monituista oppimiskokemusta vahvempana. 

Korona-pandemialla oli vaikutus toimintaamme, mutta siitä huolimatta pystyimme toteuttamaan kuin kehittämään ympärivuotista työtämme vuonna 2020. Resurssit ja poikkeustilan rajoitukset huomioiden suoriuduimme hyvin tavoittavuudessa, tuki- ja neuvontatyössä ja jatkuvuuden varmistamisella. Suurimmat vaikutukset koronalla oli vapaaehtoistoimintaan, avoimeen yhteistoimintaan ja fyysisten tapahtumien kävijälukuihin.

 

Helsinki Pride -yhteisön toiminta on juurikin nimensä mukaista: yhteisötoimintaa. Viime vuonna kuitenkin mahdollisuus kohtaamiseen oli globaalistikin kortilla ja paineet yksilö- ja ryhmätoimintojemme tekemiseen olivat vieläkin suuremmat, ihmisten jäädessä ilman tavallisia arjen kohtaamisiakin. Vapaaehtoisista osa joutui myös ymmärrettävästi keskittymään oman elämän jonglööraamiseen, ja siksikin jouduimme poikkeusoloissa tilanteeseen, missä karsimme osaa toiminnoista, jotta voisimme tehdä työtä toisaalla, pyrkien järjestämään toimintaa digissä niin paljon kuin se on mahdollista. Vapaaehtoisia toiminnassamme oli viime vuonna kuitenkin yhteensä 166 henkilöä, sydämellinen, iso kiitos teille kaikille! 

Yksilötason asiakastyön tunnusluvat pysyivät koronasta huolimatta edellisen vuoden tasolla. Asiakastapaamisia oli vuonna 2020 yhteensä yli 500 ja yksilöasiakkaita oli 250. Yhteydenottoja ja neuvontaa annettiin puhelimitse, sähköpostitse ja sosiaalisen median kautta asiakkaille ja ammattilaisille oli yli 1800. Yhteisötoimintamme tavoitti yhteensä noin 2215 käyntikertaa.

 

Edellisvuosien kokemusten perusteella turvapaikanhakijat ja pakolaistaustaiset lhbtiq+ -ihmiset kaipaavat kohdennettua vertaistuellista toimintaa, ja Together-toimintaa kehitettiin tältä pohjalta ja käyntikertoja tässä toiminnassamme oli yli 600.  Saman verran kävijöitä tavoitti myös sateenkaarinuorille suunnattu ympärivuotinen IrisHelsinki (ent. Happi Pride) -toiminta, jonka lisäksi myös Nuorten Pride-viikko tavoitti yli 600 nuorta kävijää. 

Helsinki Pride -tapahtuma järjestettiin poikkeuksellisesti syyskuussa ja varsin vahvasti, olosuhteista johtuen, sekin digissä. Viikon huipentuma, konserttia Yle Teemalta katsoi suorana 35 000 katsojaa ja Yle Areenassa konserttia on katsottu nyt n. 19 000 kertaa. Tämä vuonna Pride palaa omalle paikalleen kesäkuuhun ja olemme pyrkineet vahvasti kehittämään tapahtumaa kaikilta osin viimevuotisesta vielä paremmaksi. Etäyhteydet ovat saaneet kiitosta kovasti pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvilta ihmisiltä ja on ilmiselvää, että tapahtumalle ja siihen osallistumiselle on kova tarve kaikkialta Suomessa. Etäyhteyksiin tulemme varmasti joltain osin panostamaan tulevinakin vuosina, kuitenkin varmistaen, että se tunnelma, minkä kohtaamisista saamme livenä, vahvistuu entisestääkin.

Taloudellisesti vuosi oli meille suotuisa, johtuen erittäin tarkasta ja tiukasti kulukurista ja erityisesti meidän aiempaa vahvemmalle kumppaniverkostolle . Kumppanimme auttoivat poikkeuksellisessa tilanteessa meitä eteenpäin tukemalla Helsinki Pride -tapahtumaa, suunnitelmien muuttuessa lennossa. Erityinen kiitos kaikille kumppaneille, ymmärryksestä, tuesta ja halusta yhdenvertaisen yhteisön ja yhteiskunnan rakentamisessa. Kiitos Helsingin kaupungille yhteistyöstä ja tuesta, jota tapahtumamme sai. Kiitos kaikille kumppaneille ja yhteisöille, joiden kanssa pyrimme auttamaan toinen toistamme. 

 

Erityisesti haluan hallituksen puheenjohtajana kuitenkin kiittää henkilökuntaa, joka ei antanut ylpeyden hukkua poikkeustilassakaan. Joustavuus, luovuus ja valtava resilienssi auttoi meitä auttamaan, selviämään, toimimaan. Kiitos toiminnanjohtaja Aaro Horsmalle laivamme ohjaamisesta, viimekin vuonna. 

Mitään emme saavuta yksin, kaikkea voimme tavoitella yhdessä! Vuosi 2021 olkoon meille hyvä osoitus siitä, miten myrskystä selvittyä olemme vieläkin parempia merenkävijöitä. Kutsun teidät kaikki mukaan toimintaa rakentamaan, kaikki ovat tervetulleita ylpeiksi yhdenvertaisuuden lipunkantajiksi! 

 

Eteenpäin! 

Panu Mäenpää
Puheenjohtaja 

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

logo
Rekry12.7.2024

Helsinki Pride -yhteisö rekrytoi: Helsinki Pride -tapahtuman kumppanuuspääll...

logo
Helsinki Pride 202429.6.2024

Helsinki Pride -yhteisö jakoi Ylpeys muuttaa maailmaa -tunnustuspalkinnot yh...

logo
Tiedotteet & kannanotot26.6.2024

Avoin kirje lakivaliokunnalle